Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Στη διαδρομή του «καζάν-καζάν» - [COM-40]


    Επί τέλους η φιλελέ ΚΔ-ΚΑ, τουλάχιστον στην πλειοψηφία της, αναγκάστηκε να καταλάβει
ότι οι βολεμένοι στρουθοκαμηλισμοί, κατευνασμοί, λαϊκοί καθησυχασμοί κτλ. δηλ. όλη η σχετική ρεπουσοφιλελέ ατζέντα δεν οδηγεί πουθενά. Κι ότι το συγκαλυμμένο «καζάν-καζάν» για το οποίο ήταν έτοιμη, καθόλου δε αρκεί στην Τουρκία.  Όπως δεν αρκεί κι ο πίσω του «ρεαλισμός», όπως κι ο πιο πίσω του, αυτός που μας έχει αφήσει επί χρόνια ξαρμάτωτους κι άμαχους προοδευτικούς δικαιούχους. Να μην κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μην χρειαστεί να κάνουμε ό,τι χρειάζεται, καθώς λέει πλέον κι ο Κυριάκος.
Ασθμαίνοντας, ακολουθούν οι αναλυτές της «εσωτερικής κατανάλωσης του Ερντογάν» και του «ατυχήματος», που άλλα όφειλαν να λένε επί χρόνια και που τώρα ανακαλύπτουν όχι μόνον τις προθέσεις του μεγαλοτουρκισμού αλλά και τις δυνατότητές του. Δυνατότητες που πατούν στο έδαφος τόσο της εσωτερικής του πολιτικής την οποία ουδέποτε κατανόησαν, όσο και στο έδαφος των μεγάλων παγκόσμιων αλλαγών, επίσης ασύληπτων για τα φιλελέ ματογυάλια. Αλλαγών όπου το μεταναστευτικό, η παγκόσμια αναδιαπραγμάτευση, η πολιτισμική κρίση και σύγκρουση κτλ. είναι πλέον οι κραυγαλέες όψεις που τους αναγκάζουν τώρα να μιλούν για «τεκτονικές αλλαγές».
Ο Μητσοτάκης έστω κι αργά, καλώς κι άριστα έθεσε τις κόκκινες γραμμές προς πάσα κατεύθυνση - Τουρκία, ΗΠΑ και ΕΕ - και καλώς κινήθηκε σ’ όλα τα ταμπλώ δηλ. τα διπλωματικά, τα στρατιωτικά και τα εθνικοενωτικά.  Στα όρια και της οροφής των ελληνικών δυνατοτήτων, της μάλλον χαμηλής οροφής που διαμόρφωσε η πολυετής εθνική μας προοδευτική κατιούσα με διακομματική ευθύνη και πλήρη λαϊκή συμμετοχή.  Ώστε αυτό το «καλώς», ούτε την επαρκή συμμαχική προστασία ούτε το ανώδυνο των εξελίξεων εγγυάται. 
Η Τουρκία, ισχυρή και σημαντική για τους πόλους της παγκόσμιας αναδιαπραγμάτευσης, δεν αντιμετωπίζεται εύκολα όπως έδειξε και το χτεσινό Βερολίνο όπου οι συμμετοχές ήταν στα μέτρα της και οι αποφάσεις κοντά σ’ αυτά, παρά τις θριαμβολογίες και τις ευχαριστίες προς τη χώρα μας του νυχτερινού επισκέπτη μας, του Χαφτάρ.  Γενικά η Τουρκία δεν θα αντιμετωπισθεί παρά οριακά και συγκυριακά στο πλαίσιο ακόμα και των πιο συνεπών αποτρεπτικών πολιτικών  -  για τους νερόβραστους κατευνασμούς όπως μέχρι τώρα δεν γίνεται λόγος. Την ίδια στιγμή που οι αποτρεπτικές αυτές και οι ανάλογες διπλωματικές κινήσεις παραμένουν απολύτως απαραίτητες.
Οι πολιτικές κρατών-πειρατών, με την Τουρκία κορυφαία περίπτωση, απαιτούν σήμερα για την αντιμετώπισή τους, δίπλα σε αποτρεπτικές πολιτικές τύπου Ισραήλ, μείζονες στρατηγικές παγκόσμιων ανα-ρυθμίσεων στην ωρίμαση των οποίων η χώρα μας μπορεί να συμβάλλει ιδιαίτερα  παρά τα λοιπά μικρά μεγέθη της. Οι επεμβατικοί αναπροσανατολισμοί του ΟΗΕ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ - και γενικά η διεθνής στήριξη μιας νέας οικουμενικής τάξης -  είναι ανάμεσα σ’ αυτές με το Βερολίνο να αποτελεί ένα δείγμα τέτοιας δυνατότητας, άσχετα απ’ τη συγκεκριμένη χτεσινή ατζέντα του κι άσχετα απ’ τη γνώμη των «ρεαλιστών» αναλυτών. Με υπ’ όψη βέβαια ότι αφορούν μακροπολιτικές που απαιτούν χρόνο, συνέπεια και πλήθος επί μέρους συνοδευτικών πολιτικών - οικονομικές, μορφωτικές, θεσμικές, ειδικότερες περιφερειακές κτλ. - δηλ. συνολικό εθνικό αναπροσανατολισμό και δεν αποτελούν πρόχειρο κι άμεσα βολικό εργαλείο. Κι ότι επίσης απαιτούν κατάλληλες θεωρήσεις κι αναλύσεις των παγκόσμιων εξελίξεων και προσδιορισμό των κρίσιμων κόμβων τους, πέρα απ’ αυτές του φιλελεύθερου κοσμοπολίτικου εκσυγχρονισμού και του σταλινοφιλελεύθερου ανοικουμενικού αντιιμπεριαλισμού. Φυσικά, τα γενικά κι ασαφή αυτά, απέναντι σε μια στρυφνή πραγματικότητα που δεν επιτρέπει απλουστεύσεις, έχουν τα ειδικότερά τους και χρειάζονται και τα παραπέρα τους …Το σχέδιο Σουμάν για την Ευρώπη αποτελεί καλό και ρεαλιστικό παράδειγμα, αν και μεσαίας κλίμακας, αντίθετα με ψευδορεαλιστικές αναλύσεις ή ρομαντικές κι απολιτίκ ευχές …
Στο μεταξύ οι άμεσες εξελίξεις και κινήσεις τρέχουν. Το τουρκολιβυκό μνημόνιο, η δήλωση Ερντογάν ότι σύντομα αρχίζει έρευνες και γεωτρήσεις στην επίμαχη ελληνική περιοχή, οι εντεινόμενες υπερπτήσεις, η αποστολή γωτρύπανου έξω απ’ τη Λεμεσό, η αποστολή στρατού στη Λιβύη κτλ. είναι σαφή. Κι ως πρόσθετο μήνυμα το προχθεσινό τουρκικό χακάρισμα των ΥπΕξ, ΥπΟικ, Χρηματιστηρίου, ΕΥΠ και Βουλής που απαντήθηκε την επομένη με ανάλογο ελληνικό χακάρισμα τουρκικών Υπουργείων & ΜΙΤ.  Κινήσεις και πρόβες σ’ όλα τα ταμπλώ.
Την επόμενη περίοδο κι εντός της θητείας του Τραμπ, η θερμή κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά είναι αν όχι βέβαιη, πάντως η πιο πιθανή εξέλιξη.  Διότι οι τρέχουσες αμφί κόκκινες γραμμές - πέραν των συγκρουόμενων γενικότερων στρατηγικών - είναι επίσης ριζικά συγκρουόμενες και η επείγουσα κι αναγγελθείσα εδώ αμερικανική μεσολάβηση έχει περιορισμένα περιθώρια, ιδίως όσο είναι στραμμένη στο εκτός Χάγης καζάν-καζάν, πράγμα που ενθαρρύνει την Τουρκία. Η Χάγη, όπου ορθότατα ο ΚΜ άφησε περιθώρια προ-δικαστικών προσεγγίσεων και μόνον για υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ, δεν αρκεί καθόλου στην Τουρκία που αρνείται «να περιοριστεί στις ακτές της» δηλ. να δεχτεί το ΔΔ στην Αν.Μεσόγειο.
Σε κάθε περίπτωση η επόμενη περίοδος είναι κρίσιμη, οι κινήσεις λεπτές και οι αποφάσεις δύσκολες.  Και η καλλιέργεια στη χώρα ομοψυχίας, ψυχραιμίας κι ετοιμότητας απαραίτητη.  Αντιπολιτευτικά τερτίπια του τύπου «η κυβέρνηση αμελεί να ζητήσει απ’ την ΕΕ μέτρα κατά της Τουρκίας», «το Βερολίνο δείχνει ότι η κυβέρνηση αδρανεί» κτλ, είναι μεν χρήσιμα για την αποκάλυψη της γενικότερης καιροσκοπικής αθλιότητας της αριστερής και της προόδου, όμως σε τέτοιους καιρούς βλάπτουν ιδιαίτερα τη χώρα. Κάτι που έχει αντιληφθεί κι ο πρώην ΥπΕξ Κατρούγκαλος που τηρεί μια πιο αρμόζουσα στα πράγματα στάση. 
Ωστόσο την αναγκαία για τους καιρούς εθνική στάση συνέστησε σε όλους, πολιτικούς και πολίτες, ο πρώην  Α/ΓΕΕΘΑ και πρώην ΥΠΕΘΑ/ΣΥΡΙΖΑ  ναύαρχος Αποστολάκης προ 3 ημερών, μετα λόγου γνώσεως και με απόλυτη σαφήνεια : «Ψυχραιμία, συναίνεση και στήριξη των επιλογών της κυβέρνησης σ’ ένα αρραγές μέτωπο».

                                                                                                                        Δ.Τ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.