Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Μπαλιμπάρ 1 – κάδρο – [COM-11]

Ο Μπαλιμπάρ είναι απ’ τους πιο γνωστούς σύγχρονους πολιτικούς διανοούμενους.
Καθηγητής φιλοσοφίας και  βασικότερος εκπρόσωπος της αλτουσεριανής στρουκτουραλιστικής σχολής μετά τον ίδιο τον Αλτουσέρ, συνέγραψε μαζί του το  «Διαβάζοντας το Κεφάλαιο» (1965) μόλις 23άρης νεαρός. Μέλος του ΚΚΓ αποχώρησε το 1978, ενώ συνέγραψε μελέτες για τον Υλισμό, το Μαρξισμό και τη Φιλοσοφία γενικότερα. Στα πιο πρόσφατα έργα του ( πχ. «ο φόβος των μαζών» ) υιοθετεί μια οπτική «μετα-μαρξιστικής» ανοιχτής διαλεκτικής κι ένα μη τελεολογικό πλαίσιο κοινωνικών πρακτικών σε ένα νέο ανανεωτικό εγχείρημα. ( «Μη τελεολογικό...» σημαίνει περίπου «κάνε το καλό και ρίχτο στο γιαλό», κάτι που θα ήταν μια χαρά ακόμα κι ως αυτοκριτική, πλην όλο το θέμα είναι τι θεωρεί κανείς «καλό», ιδίως αν είναι αλτουσεριανός – βλ. & συνέχεια & διπλανό σχετικό σχόλιο ).
Η αλτουσεριανή σχολή υπήρξε το προηγούμενο εγχείρημα, ίσως το σημαντικότερο του «ευρωκομμουνιστικού» δρόμου, αυτού που ως αποτυχημένος ευρωσταλινισμός έστρωσε χαλί σε Μπερλουσκονισμούς και Λεπενισμούς, αλλά που επιβιώνει ακόμα σε διάφορους μαραμένους αχταρμάδες σε κάποιες ευρωπαϊκές γωνιές κι αραχνιασμένες κουμουνδούρες.
Με τον Αλτουσέρ να έχει καταλήξει παράφρων συζυγοκτόνος, τον έτερο σημαντικό της ομάδας, τον συμπατριώτη Πουλατζά, να οδηγείται στην αυτοκτονία πάνω στην κορύφωση της εργασίας του κι άλλους να παραμιλούν σε διάφορες κατευθύνσεις, έχει σημασία να δεί κανείς την εξέλιξη της σκέψης και του Μπαλιμπάρ, (βλ. & διπλανό σχόλιο για παρα-μηλικά).  Θυμίζουμε ότι η αλτουσεριανή σχολή αντιπροσώπευε έναν μαρξισμό «δομιστικό κι αντι-ιστορικιστικό», με ισχυρά μηχανιστικά-νομοτελειακά στοιχεία και ανύπαρκτο τον ρόλο του υποκειμένου, με έντονα  τα «αντικειμενικά» και ρητά τα «αντι-ανθρωπιστικά» στοιχεία καθώς και με φανερές συμπάθειες στον σταλινισμό.

Την εγχώρια αντιπροσωπεία της αλτουσεριανής σχολής ως γνωστόν είχαν οι περί τη «β’ πανελλαδική» και το περιοδικό «Θέσεις» αποσπασθέντες «ρηγάδες» με επί κεφαλής τον καθηγητή οικονομικών σήμερα συριζαίο Γιάννη Μηλιό του οποίου τις θέσεις (της τελευταίας 2ετίας τις δηλώσεις, έστω) ελπίζω να παρακολουθούν οι σκεπτόμενοι, προς περαιτέρω σωφρoνισμόν και τήρηση αποστάσεων ασφαλείας.
Δ.Τ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.