Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Μπαλιμπάρ 2 – παραμηλικά – [COM-12]

Στην Αθήνα προ εβδομάδων ο Μπαλιμπάρ, έδωσε το στίγμα των τωρινών προβληματισμών του.

Η δήλωσή του ότι «ο σύριζα είναι η ελπίδα της ευρώπης» δεν εκπλήσσει – είναι πολλοί οι μπερδεμένοι διανοούμενοι (βλ. & Κρούγκμαν σε προηγούμενο σχόλιο) που πιάνονται απ’ τα μαλλιά τους κατά καιρούς.  Το μπέρδεμα γίνεται φανερό στη συνέντευξή του στο «Βήμα» (3-5-15) όπου κοινότυπες διαπιστώσεις, κεντροαριστερές αναγνώσεις, αυτοκριτικές απόπειρες κι εκλογικευτικές σοφιστείες ανακατεύονται με αναγκαστικά δημοκρατικά, σοσιαλιστικά, ευρωπαϊκά και οικουμενικά προτάγματα που δε μπορούν πιά να στριμωχτούν τακτοποιημένα («δομιστικά»...) στα αριστερά σκουριασμένα καλούπια που επιχειρούν να διασώσουν. Δεν θα αναλύσουμε στο μικρό αυτό σχόλιο τα σχετικά, απλώς θα σταχυολογήσουμε τα βασικά σημεία της εν λόγω συνέντευξης :
- Το 2010 υποστήριξα την αντίσταση στην τροϊκανή λιτότητα καθώς και την ανάγκη ενός «ευρωπαϊκού λαϊκισμού»
 αφού ο λαϊκισμός αφορά την πλειοψηφία όπως ανέλυσε κι ο Ερνέστο Λακλόου. Ο λαϊκισμός θεωρείται απειλή για τη δημοκρατία απ’ όσους συγχέουν τον αριστερό ριζοσπαστισμό με την ακροδεξιά.
- Αργότερα, για να αποφύγω παρεξηγήσεις (!) υποστήριξα την ανάγκη ενός «ευρωπαϊκού αντι-λαϊκισμού» (!)
- Τα κοινοβουλευτικά καθεστώτα στην ευρώπη είναι ολιγαρχίες που ωστόσο επιδεικνύουν ανοχή «στις μάζες». Ομως, τη νεοφιλελεύθερη περίοδο συντελέσθηκε αντιδημοκρατική απόσπαση εξουσίας απ’ τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς υπέρ τεχνοκρατικών δομών ενώ ενισχύθηκε η δύναμη του χρήματος και των μίντια, η διαφθορά των ελίτ και η κρατική επιτήρηση των πολιτών.
- Η δημοκρατία βρίσκεται σε κρίση που για να να την ξεπεράσει πρέπει να επινοηθεί εκ νέου. Πρέπει δηλ. να συντελεσθεί εκδημοκρατισμός της δημοκρατίας με επανέλεγχο των πολιτών στα αντιπροσωπευτικά όργανα, ώστε να καταστούν απρόσβλητα από την επικυριαρχία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει βεβαίως συγκρούσεις, οι οποίες ωστόσο πρέπει να γίνουν με μέτρο κι εντός του πλαισίου της κοινωνικής ειρήνης.
- Ο ευρωσκεπτικισμός είναι λάθος, ενώ το μόνο βιώσιμο ευρωπαϊκό σχήμα είναι η ομοσπονδιακή ευρώπη. Αν η ευρώπη δεν αναδημιουργηθεί σε νέα θεμέλια κινδυνεύει απ’ την αναβίωση του εθνικισμού. Επίσης ο ευρωπαϊκός ανταγωνισμός με  ΗΠΑ και Ρωσία μπορεί να αποβεί καταστρεπτικός.
- Η κοινωνική ανισότητα αφορά εισοδήματα αλλά και εξουσία, πόρους, δικαιώματα, αξιοπρέπεια. Υπάρχει πρόβλημα με τη μονομερή προσήλωση σε κάποια ελευθερία, γι αυτό εισήγαγα τον όρο «ισοελευθερία» ως  συνύφανση της παράδοσης των κινημάτων με τη ρυθμιστική ιδέα για τη μη κατάπνιξη των εντάσεων αλλά τη συνύπαρξη αντίρροπων δυνάμεων. Αυτό θα αναζωογονήσει τη σημασία του «είμαι αριστερός».
Δ.Τ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.