Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Ο Κρούγκμαν και η κόλαση - [COM.4]



Ο νομπελίστας Κρούγκμαν, ο κορυφαίος σύγχρονος οικονομολόγος κατά πολλούς, σε διάλεξή του στην Αθήνα που διοργάνωσε το ίδρυμα Αρσένη στις 17-4, γνωμάτευσε ότι η έξοδος απ’ το ευρώ θα ήταν για την Ελλάδα «κόλαση».
Δεν είναι μακρυά ωστόσο ο καιρός που θεωρούσε λύση τη δραχμή, όπως κι άλλοι γνωστοί και μη εξαιρεταίοι συνάδελφοί του που δεν διαθέτουν νόμπελ αλλά διαθέτουν «προοδευτικό» καθηγητικό λόγο. «Ηταν άλλες οι συνθήκες τότε», θα δικαιολογούσε τώρα τη στροφή του, προσθέτοντας επίσης ότι «σήμερα έχουμε νέα στοιχεία».  Η αλήθεια φυσικά είναι ότι τα κεϋνσιανά νόμπελ, όπως άλλωστε κι αυτό του Στίγκλιτς που συμβούλευε και τον ΓΑΠ για τη γνωστή «ανάπτυξη» στηριγμένη στο «λεφτά υπάρχουν», βρίσκονται πίσω απ’ τους καιρούς (και την ευρώπη) στην καλύτερη περίπτωση, και πως λίγα κατανοούν απ’ αυτό που λέγεται όχι «οικονομία» (πράγμα άλλωστε ανύπαρκτο ως ειδική επιστήμη) αλλά «πολιτική οικονομία». Πράγμα που επιβεβαιώνεται αν δεν μας διαφύγει πως παρ’ όλες τις «γυριστές» στις οποίες εκ των πραγμάτων αναγκάζονται, εξακολουθούν να καταφεύγουν σε μύθους – ο Κρούγκμαν δίπλα στην «κόλαση» της δραχμής επέμενε στη συνταγή της «αντι-λιτότητας».
Πάντως, για να μην αποδίδεται η σχετική νύχτα αποκλειστικά στους κεντροαριστερούς (αμερικανιστί και νεοελληνιστί, «αριστερούς») οικονομολόγους, ας θυμίσουμε την προ ετών  γνωμάτευση του υπερφιλελεύθερου κύπριου νομπελίστα Πισαρίδη, ότι το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο θα σήμαινε ευρωπαϊκή κατάρρευση, λίγες μέρες πριν διαψευσθεί πανηγυρικά.
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα φιλελεύθερα αναλυτικά εργαλεία  (κεϋνσιαριστερά και νεοφιλελεύθερα) έχουν σκουριάζει ομού με τη φιλελεύθερη ιδεολογία, όπως άλλωστε και τα σταλιναριστερά κάθε απόχρωσης.
Η κοινωνική ανάταξη, δηλ. η άμεση κοινωνική στήριξη αλλά και διασφάλιση της κοινωνικής προοπτικής,  χρειάζονται πιό σύνθετες θεωρήσεις και προσπάθειες κι αντίστοιχο πολιτικό σύστημα (σχετική και δημοσιευμένη παλιότερη αρθρογραφία μας θα αναρτηθεί κι εδώ εν καιρώ). Ορος πάντως είναι η κατάρρευση των μύθων και δή η ήττα του «έγκυρου» συστημικού λόγου στο ίδιο του το «ειδικό» γήπεδο – πράγμα που θα γίνει αφού, κατά πως έλεγε κι ο Σαββόπουλος, «η αγάπη δουλεύει για το σοσιαλισμό».
Δ.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.